Fogalmak a hőszigetelés világából

Hőhidak azok a helyek, ahol a hőenergia könnyen képes átjutni az épületszerkezeten. A hőhidak azért veszélyesek a hőveszteség szempontjából, mert ezeken a viszonylag kis felületeken általában sokkal több hő szökik el, mint a környező területeken. Ezért is kell figyelni a hőhidakra, mert kedvezőtlen hatásuk nem csak adott helyen jelentkezik. S, ami a legrosszabb a páralecsapódás következtében még penészedés is kialakulhat.

Beszivárgás (infiltráció), a levegő be és kiszivárgására utal a fogalom, ami az ablakok, ablaktokok mentén jön létre a tömítetlen helyeken. A beszivárgás kis méretekben is kellemetlen, mert a meleg levegő kiáramlik és helyére a kint hideg levegő kerül. Ezt a hideg levegőt, a szoba hőjének megint fel kell melegítenie. Természetesen szükséges a minimális beszivárgás ahhoz, hogy a folyamatos légcserével közérzetünk kellemes maradjon.

Páradiffúzió, egy olyan kellemetlen jelenség, melynek során a pára képes az épületszerkezeten átáramlani. Ezzel elsősorban az épület szerkezetében okozva komoly károkat. Emiatt szükséges már a tervezésnél úgy kialakítani az épület szerkezetét és hőszigetelését, hogy a pára ne tudjon áthatolni a szerkezeten, majd lecsapódni a falakon.

Hőtárolás, a helyiség azon képessége, amelynek során a hőt elnyeli, majd a kinti környezet lehűlésével újra kibocsátja azt. A kényelmes lakhatóság szempontjából sokkal előnyösebb a nagyobb hőtároló képességgel rendelkező helyiség. Ám ezeknek, a helyiségeknek a felmelegedése sokkal több időt vehet igénybe.

Cimszavak: , , , ,