Hőszigetelő anyagok

A hőszigeteléshez felhasznált anyagok jellemzően könnyűek. Lehetnek szálas, vagy habosított kialakítású anyagok. Minkét anyagtípusnak megvannak a jó és kevésbé jó tulajdonságai amelyek alkalmassá teszi egy adott területen való felhasználásra.  Számos típusú hőszigetelő anyag létezett a múltban, több típus ezek közül már jelentősen elavult. Találkozhatunk a később részletesen ismertetett és elterjedt hőszigetelő anyagokon kívül: ásványi hab hőszigeteléssel, kálciumszilikát lemez hőszigeteléssel, parafa hőszigetelő anyagokkal, duzzasztott perlit hőszigeteléssel, poliuretán habokkal, farostlemez hőszigeteléssel, üveghab hőszigetelő anyagokkal, amelyekkel nem fogunk foglalkozni oldalunkon.

Napjaink legismertebb hőszigetelő anyagai a polisztirol alapú habosított lemezek, ilyenek az Austrotherm, vagy a Nikecell által forgalmazott – köznéven “hungarocell” – hőszigetelő táblák. Mivel szerkezetük szilárd ezért minden területen felhasználhatók, az aljat szigeteléstől kezdve egészen a tetőtér szigetelésig. Három különböző minőségben készülnek a polisztirol táblák:

  • hagyományos, nyitott cellás / vízre érzékeny
  • formahabosított / vízre kevésbé érzékeny
  • zárt cellás / vízre nem érzékeny

A hőszigetelő anyagok, hőszigetelési képessége romlik a térfogatsúly növekedésével, viszont szilárdságuk és ezzel a tömörségük növekszik.

A másik elterjedt hőszigetelő anyag az üveggyapot és a közetgyapot. Könnyen megkülönböztethetők előbbi sárga, utóbbi szürke színű. Ezen hőszigetelő anyagok szálas szerkezetűek és leginkább a tetőtéri szigetelésnél terjedtek el könnyű felhasználhatóságuk miatt.