Szigetelés alapfogalmak

Hőszigetelés kőzetgyapottal

A kőzetgyapot hőszigetelő rendszereket, a legjobb hőszigetelő rendszerek között tartják számon. Köszönhető ez a jellemzés, annak az ideális tulajdonságnak, hogy kiváló hőszigetelő képességűek, mindemellett jól szigetelik a hangokat, nem érzékenyek a nedvességre, tűzállók, nagyfokú légáteresztő képességgel rendelkeznek. Mindeddig semmilyen környezetre, vagy egészségre káros hatással nem rendelkeznek. Legalább annyira páraáteresztő képességűek, mint maga a levegő, így nem akadályozza a párát a homlokzaton keresztül történő távozásban. Ennél fogva nagyban csökken a penész kialakulásának a veszélye.

Bármilyen falazatra felvihető, legyen régi vagy újépítésű ház, az építkezéssel egy időbeni hőszigeteléssel, vagy utólagos hőszigetelés esetén is alkalmazható. Mivel a kőzetgyapot szálai között természetes módon levegő található, ezért a kőzetgyapot hőszigetelő tulajdonsága mondhatjuk örökké tart. Bármilyen magas épületre korlátok nélkül felvihető, mivel nem éghető kategóriába tartozik, így használata teljesen biztonságos tűzvédelmi szempontból is.

A nagyfokú felhasználási területtel ellentétben a kőzetgyapot hőszigetelő rendszerek beépítése rendkívül egyszerű, nem igényel semmilyen különleges technikát.

Beépítését a kőzetgyapot vastagságának függvényében a lábazati sínről kell indítani. Rögzítésükre ragasztótapaszon kívül használhatunk még műanyag, vagy fémtárcsás dübeleket is. Mivel újrahasznosított termékről beszélünk, így a kőzetgyapot hőszigetelő rendszer alkalmazásával még környezetünket is nagyban óvjuk. S, bár nem sorolható az olcsó hőszigetelő rendszerek közé, de az, hogy a kőzetgyapot szigetelés nem öregszik, s hőszigetelő képességét az épület élettartamának végéig megőrzi, azt sejteti, hogy kitűnő választás lehet.

Fogalmak a hőszigetelés világából

Hőhidak azok a helyek, ahol a hőenergia könnyen képes átjutni az épületszerkezeten. A hőhidak azért veszélyesek a hőveszteség szempontjából, mert ezeken a viszonylag kis felületeken általában sokkal több hő szökik el, mint a környező területeken. Ezért is kell figyelni a hőhidakra, mert kedvezőtlen hatásuk nem csak adott helyen jelentkezik. S, ami a legrosszabb a páralecsapódás következtében még penészedés is kialakulhat.

Beszivárgás (infiltráció), a levegő be és kiszivárgására utal a fogalom, ami az ablakok, ablaktokok mentén jön létre a tömítetlen helyeken. A beszivárgás kis méretekben is kellemetlen, mert a meleg levegő kiáramlik és helyére a kint hideg levegő kerül. Ezt a hideg levegőt, a szoba hőjének megint fel kell melegítenie. Természetesen szükséges a minimális beszivárgás ahhoz, hogy a folyamatos légcserével közérzetünk kellemes maradjon.

Páradiffúzió, egy olyan kellemetlen jelenség, melynek során a pára képes az épületszerkezeten átáramlani. Ezzel elsősorban az épület szerkezetében okozva komoly károkat. Emiatt szükséges már a tervezésnél úgy kialakítani az épület szerkezetét és hőszigetelését, hogy a pára ne tudjon áthatolni a szerkezeten, majd lecsapódni a falakon.

Hőtárolás, a helyiség azon képessége, amelynek során a hőt elnyeli, majd a kinti környezet lehűlésével újra kibocsátja azt. A kényelmes lakhatóság szempontjából sokkal előnyösebb a nagyobb hőtároló képességgel rendelkező helyiség. Ám ezeknek, a helyiségeknek a felmelegedése sokkal több időt vehet igénybe.