Üveggyapot termékek

Az üveggyapot ásványi eredetű szigetelőanyag. A kisebb testsűrűségű üveggyapot termékek tekercses, a nagyobb testsűrűségűek pedig táblás változatban kaphatók. Az üveggyapot hőszigetelés beépítése rendkívül egyszerű, felhelyezéskor éles késsel könnyen méretre vágható. Magyarországi ismert gyártók a Knauf, Ursa, Isover.

Az üveggyapot termékeket a következő területeken tudjuk felhasználni az építkezés során:

Tetőtéri hőszigetelés: könnyebb tekercses változatot födémre terítve, szarufák közé (dróttal hálózva).
Előtét és válaszfalakba: nagyobb testsűrűségű táblás üveggyapot.

Az üveggyapot a legelőnyösebb tulajdonságokat nyújtja a szigeteléshez.

Az üveggyapot fő alapanyaga a természetben is megtalálható homok, melyhez továbbá újrahasznosítható üveget és salakosító adalékokat, mint például nyers szódát adagolnak. A síküvegből, autószélvédőből és egyéb üveg alapanyagokból újra feldolgozott üveg részaránya folyamatosan növekszik. Az igy kapott üveg alapanyag keveréket 1450 °C körüli hőmérsékleten olvasztják egy elektromos- vagy gázkemencében.

A megolvasztott üveg egy, a szálazóba vezető csatornába kerül, melynek során eléri a szálazáshoz szükséges hőmérsékletet. A szálazás az eredeti TEL Isover eljárás szerint zajlik, amelynek során az üveg 100%-a szálazódik. A Tel (vagy Telstar) eljárással készülő üveggyapot hosszú és rugalmas szálakból áll, jelentős a hőellenállása, ezáltal kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik.

A szálazás után az üvegszálakhoz kis mennyiségben kötőanyagokat adnak. Ez biztosítja a szálak rugalmas összekapcsolását és az üveggyapot megfelelő mechanikai tulajdonságát. Az üveggyapot formázáskor néhány speciális eszköz segítségével újrarendezik a szálszerkezetét. A termék struktúráját és testsűrűségét minden esetben a felhasználási terület követelményeihez igazítva alakítják ki. Az üveggyapot végső formáját, stabilitását és tulajdonságait a polimerizációs kamrában kapja meg, melynek hőmérséklete körülbelül 200 °C.

Végül a kész hjőszigetelésre is alkalmas üveggyapotot méretre vágják, a végső kiszerelési forma a felhasználási területtől függően tekercs vagy lemez. A levágott hulladékot visszaforgatják a gyártásba. Csomagolás előtt a termékeket erősen összenyomják, kihasználva az anyag rugalmasságát. A termékeket akár az eredeti méret 1/10-ére is össze lehet tömöríteni, sokkal olcsóbbá és egyszerűbbé téve az anyagkezelést, a raktározást, és a szállítást.

Cimszavak: , , ,